WORK UPSIDE DOWN
Immersive Artworks on the Future of Work

Împâslire, croială / Felting, tailoring: Ionela Apetrii
Montaj video / Video editing: Dogioiu Dragoș
Lint Suit
RO
Inspirată de Felt Suit a lui Joseph Beuys (1970) și de distrugerea acesteia din cauza moliilor, lucrarea Lint Suit (2021) transformă o serie de concepte din paradigma actuală a muncii și economiei în alternative creative pentru viitor: ideea de a lucra împreună pentru un țel comun devine o comunitate online care colectează scame din uscătoarele de rufe, munca digitală definită de aplicații de project management și de Zoom se transformă în călătorii concrete pentru a aduna scamele strânse de familiile participante și în muncă fizică pentru a le împâsli împreună cu lâna. Lint Suit face referire la simbolismul pâslei în opera lui Beuys care, într-o perioadă caracterizată de traumă și neînțelegeri, se transformă în scame, nimic mai mult decât gunoi călduț proaspăt scos din uscător și totuși suficient de puternic pentru a inspira un grup de oameni ce nu se cunosc în viața reală să lucreze și să creeze împreună.
EN
Inspired by Joseph Beuys’s work Felt Suit (1970) and its destruction by moths, 2021’s Lint Suit takes a number of concepts from our current paradigm of economy and work and turns them into creative alternatives for the future: the idea of working together towards a shared goal becomes an online community collectively gathering lint from their household driers; today’s online, digital work that makes use of Zoom and project management apps becomes real travel in order to gather a collection of lint produced by many families, and physical labour felting wool and lint. Lint Suit makes direct reference to Beuys’s symbolic use of felt which, in a time of collective trauma and misunderstanding, has turned into lint, warm garbage fresh out of the drier, yet strong enough to inspire a group of people who do not know each other in real life to work together for a creative project.
Raluca Paraschiv
RO
Raluca Mihaela Paraschiv (Ionescu) locuiește și lucrează în București ca artist și lector în management cultural și studii de comunicare vizuală la Universitatea Națională de Arte București / UNARTE. Deține un masterat în Media și întreprinderi creative la Universitatea din Warwick, Marea Britanie (2004) și este absolventă a UNARTE, Departamentul Foto-Video (2001). Lucrează ca artist (fotografie, instalație) și teoretician (și-a luat doctoratul în Arte Vizuale la UNARTE cu o teză pe tema relației dintre artă și spațiul public în 2011) și este implicată în proiecte care cercetează multiplele fațete ale societății contemporane și rolul artei în această investigație.
EN
Raluca Mihaela Paraschiv (Ionescu) lives and works in Bucharest as an artist and lecturer in Cultural Management and Visual Communication Studies at the Bucharest National University of Arts / UNARTE. She holds an MA in Media and Creative Entreprises at the University of Warwick, UK (2004), and is a graduate of UNARTE, Photo-Video Department (2001). She works as artist (photography, installation) and theorist (received her PhD in Visual Arts at UNARTE with a thesis on the subject of the relationship between art and public space in 2011), and is involved in projects that research the multiple facets of contemporary society and the role of art in this investigation.