
Concept: Ioana Păun & Flavia Giurgiu
Set-up: Irina Moscu
Text: Tudor Ganea
Sound design: Diana Miron
Voce / Voice: Alexandru Potocean
Work of the year
RO
Worker Of The Year propune o nouă formă de teatru contemporan, la intersecția dintre spectacol, cinema și gaming. Primești acasă un pachet complet ce conține obiecte, sound și smart light – care creează un ambient multisenzorial și o poveste. Fiecare participant își comandă pachetul acasă, îl asamblează pe baza instrucțiunilor din pachet și pornește coloana sonoră imersivă. Trăiește, de unul singur, experiența performativă timp de o oră în confortul propriei locuințe. În această oră ești condus într-o lume ficțională, distopică, al cărui protagonist devii. Spațiile, lucrurile și situațiile din performance încep să te transporte în teritorii îndepărtate, dar în același timp înspăimântător de posibile: existența a devenit aparent perfectă și lipsită de presiunea alegerilor.
EN
Worker Of The Year proposes a new form of contemporary theater, at the intersection between show, cinema and gaming. You receive at home a complete package containing objects, sound and smart light- which creates a multisensory environment and a story. Each participant orders the package at home, assembles it based on the instructions in the package and starts the immersive soundtrack. For an hour you undergo the performative experience in the comfort of your own home. During this hour you are led into a fictional, dystopian world, in which the protagonist is you. The space, the props and the performance situations are beginning to lead you towards distant territories, but at the same time frighteningly possible ones: existence has become seemingly perfect and free from the pressure of choice.

Cutia bonusului zilnic
În acest recipient cartonat este livrat fiecărui familist și fiecărui lucrător – bonsul zilnic. Bonusurile zilnice conțin câte o poveste care ajută oamenii să își accepte condiția, le inhibă instinctele belicoase precum și ideații de auto-exilare.
Bonusul zilnic cu numărul #12045 a fost livrat către toți lucrătorii, familștii primind complet alt conținut. Bonusul #12045 este despre singurul caz atipic care s-a întâmplat demult, încât amintirea lui nu mai prezenta niciun pericol.
Bonusul zilnic cu numărul #12045 a fost livrat către toți lucrătorii, familștii primind complet alt conținut. Bonusul #12045 este despre singurul caz atipic care s-a întâmplat demult, încât amintirea lui nu mai prezenta niciun pericol.

Sos de aur
La finalul zilei lucrătorul este încurajat să își aplice pe tenul obosit de la concentrarea intensă o pudră sclipicioasă și să danseze în fața oglinzii. Pentru ca lucrătorii, care trăiesc singuri, să compenseze lipsa de socializare, ei sunt încurajați să își inventeze noi identități care să le țină companie.

Marker identitar
Pe suprafața lucioasă a oglinzilor din reședința sa, lucrătorului i se spune zilnic ce să scrie, astfel ca atunci când se privește să preia elemente identitare din text. Textele variau de la ”Worker of the Year” sau ”O minte strălucitoare” în cazul lucrătorilor la ”Mother of all” sau ”Mângâiere liniștitoare”.

Boxa luminoasă
Primul obiect pe care lucrătorul îl scoate din cutie este o boxă luminoasă. Ea este singura sursă de lumină din întreaga încăpere și prin ea aude povestea din acea zi. O parte din poveste poate fi ascultată acum.

Edulcorator
Lucrătorii nu sunt interesați de plăceri fizice. O dată pe lună primesc câte o trufă de ciocolată pe care sunt încurajați să o savureze timp îndelungat, fără să bea apă, și să memoreze gustul său excesiv de dulce. Lipsa completă a dulciurilor a fost demonstrată științific ca fiind esențială în rândul lucrătorilor pentru un randament intelectual crescut.

Organism viu autonom
În bonusul #12045, lucrătorul primește acasă o plantă crecută în marea cupolă. Mica buruiană își sprijinea rădăcinile direct pe suprafața pe care este expusă, neavând nevoie de lumină, apă, pământ sau aer, pentru a supraviețui.
Ioana Păun
RO
Ioana Păun este o tânără regizoare care lucrează și realizează cercetări la nivel internațional, după ce a absolvit Universitatea Goldsmiths din Londra și UNATC București. Proiectele sale explorează modul în care oamenii se comportă în condiții politice, economice și de sănătate extreme. Ioana lucrează adesea cu echipe de jurnaliști de investigație și gânditori contemporani, adesea forțând diverse limite etice.
Ioana Păun este fondatoarea Programului de Arte Performative la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, desfășurat în perioada 2017-2019.
EN
Ioana Păun is a young director working and researching internationally, having graduated from Goldsmiths University London and UNATC Bucharest. Her work explores the way humans behave in ferocious political, economic and health circumstances. Ioana is often working with teams of investigative journalists and contemporary thinkers, pushing various ethical buttons.
Ioana is the founder of the Performance Programme at the National Museum of Contemporary Art in Bucharest, which ran from 2017 to 2019.